Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit

Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging

Stichting LKP

Platform voor ongeveer twintig christelijke LHBT-organisaties
Voor ondersteuning en facilitering van de christelijke LHBT-beweging
Om christelijke LHBT-ers een stem en een gezicht te geven in kerk en samenleving

LHBT staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender


40e Europese jaarbijeenkomst LHBTI-christenen

Presentatie eerste LHBTI-inclusiviteitsindex van kerken in Europa

Van 1-9 mei komen bijna tweehonderd deelnemers uit Europa en Centraal-Azië samen voor de veertigste jaarconferentie van het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen. Hoogtepunt van de conferentie is de presentatie op 8 mei van de RICE Index, de ‘Rainbow Index of Churches in Europe’, die de LHBTI-inclusiviteit van kerken meet.


Strong Voices-Krachtige stemmen
Het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen komt samen voor de 40e keer. Vertegen-woordigers van zes Nederlandse christelijke LHBTI organisaties hebben de conferentie voorbereid, die duurt van 1-9 mei. Het thema van de conferentie is ‘Strong Voices’ (Krachtige stemmen). Kees Goedegebuur, coördinator van het voorbereidingsteam: ‘Krachtige stemmen voor de LHBTI-gemeenschap zijn nodig in deze tijd. In sommige landen is al veel bereikt, maar er zijn ook ontwikkelingen die de vooruitgang voor LHBTI-mensen bedreigen. Poolse bisschoppen die pleiten voor conversietherapie en 250 handtekeningen onder de Nederlandse vertaling van de LHBTI-fobe Nashville Verklaring zijn slechts twee eigentijdse voorbeelden. Onze stemmen en die van onze bondgenoten moeten daarom meer dan ooit worden gehoord.’ De conferentie van het Europees Forum brengt vertegenwoordigers van meer dan 40 groepen uit bijna 25 Europese landen samen.

Strong Voices
Regenboogindex van kerken in Europa
Hoogtepunt van de conferentie is de presentatie van de Regenboogindex van kerken in Europa (RICE – Rainbow Index of Churches in Europe). De index meet de inclusiviteit van LHBTI-mensen in deze kerken. 46 kerken zijn doorgelicht met behulp van 47 criteria voor inclusiviteit. Misza Czerniak, onderzoeksvrijwilliger en bestuurslid van het Europees Forum: ‘Voor het eerst beschikken we over objectieve informatie die zicht geeft op de situatie van LHBTI-mensen in hun kerken. We hopen dat dit instrument kerken zal aanmoedigen te onderzoeken wat ze specifiek kunnen doen aan het verbeteren van de positie van hun LHBTI-leden. Elke kerk is gerangschikt, geanalyseerd en voorzien van aanbevelingen.’ De index is ontwikkeld in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam). De index wordt gepresenteerd op 8 mei vanuit de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen. Onder andere de onafhankelijke expert geweld en discriminatie vanwege seksuele orëntatie en genderidentiteit van de Verenigde Naties Victor Madrigal-Borloz zal het onderzoeksrapport in ontvangst nemen. Een website is ontwikkeld die alle beschikbare data gemakkelijk toegankelijk maakt: www.inclusive-churches.eu.

Deelname in presentatie en open kerkdienst op 8 mei
De presentatie van de Regenboogindex vindt plaats op zaterdag 8 mei van 11.30-14.30 uur, gevolgd door een open kerkdienst om 17.00 uur. Wie wil deelnemen aan de presentatie, kan dat doen door een e-mail te sturen aan de conferentie-organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie de open kerkdienst bij wil wonen, kan deze directe link gebruiken: https://youtu.be/OAPvwnQxWgg.

Europees Forum
Het European Forum of Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender Christian Groups is een oecumenische vereniging van LHBT-groepen in Europa, opgericht in 1982. Het Europees Forum heeft als doel gelijkwaardigheid en inclusiviteit voor LHBTI-mensen in en door christelijke kerken en andere religieuze lichamen en multilaterale organisaties. Met meer dan 40 lidgroepen in meer dan 20 Europese landen, zet het Europees Forum zich in voor de vrijheid van religie van LHBTI-mensen, voor mensenrechten, voor de waardigheid van LHBTI-mensen en voor een bevestigend discours ten aanzien van menselijke seksualiteit. Website: www.lgbtchristians.eu.

Stichting Menno Mulder Fonds

De Stichting Menno Mulder Fonds
ondersteunt kleinschalige activiteiten van christelijke LHBT-organisaties
dan wel activiteiten die gericht zijn op de doelgroep van de christelijke LHBT’ers

Naar de website van het Menno Mulder Fonds

Agenda

Geen evenementen