Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit

Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging

Zegen uw vervolgers

Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie
Kerk en LHBT-beweging organiseren IDAHOBIT-wake

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT). De Protestantse Kerk Amsterdam en de christelijke LHBT-beweging organiseren ter gelegenheid van deze dag een wake, op zondag 14 mei a.s. om 18.00 uur in de Oude Kerk in Amsterdam.

Banner IDAHOBIT wake

Geweld tegen LHBT-mensen gedenken

Geweld tegen LHBT-mensen is aan de orde van de dag, wereldwijd maar ook in het relatief veilige Nederland. Nog maar onlangs werden twee jongens in Arnhem die hand in hand liepen, in elkaar geslagen. Een transgender werd kortgeleden vele uren vastgehouden en genadeloos mishandeld. De Protestantse Kerk Amsterdam en de christelijke LHBT-beweging willen in een speciale wake ter gelegenheid van Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT) bij dit geweld stilstaan. De kerk realiseert zich daarbij goed dat dit geweld niet alleen buiten de muren van de kerk plaatsvindt. Velen, ook de kerk, zijn hier schuldig aan.

LHBTs getuigen

De kern van de IDAHOBIT-wake wordt gevormd door getuigenissen van LHBTs die bij wat zij in hun eigen leven hebben meegemaakt woorden van wanhoop en hoop uitspreken. Peter van der Wal (34 jaar) komt uit een orthodox gereformeerd nest. De relatie met zijn ouders is vanwege zijn homoseksualiteit bijzonder fragiel, zo niet onmogelijk. Elze Reinders (34 jaar), ook gelovig opgevoed, vond na een lange, ingewikkelde weg hoopvolle nieuwe wegen.

IDAHOBIT-wake

De IDAHOBIT-wake vindt plaats op zondag 14 mei om 18.00 uur uur in de Oude Kerk in Amsterdam, Oudekerksplein 4. De getuigenissen in de wake worden afgelegd door Elze Reinders en Peter van der Wal (o.a. columnist op gay.nl). Een voor de gelegenheid samengesteld koor onder leiding van cantor Christiaan Winter (Oude Kerk) en organist Matthias Havinga (Oude Kerk) verzorgen de muzikale omlijsting. Voorgangers zijn Jessa van der Vaart (predikant Oude Kerk) en Wielie Elhorst (LHBT-predikant Protestantse Kerk Amsterdam). De wake is toegankelijk voor iedereen en duurt ongeveer een uur. Na afloop van de wake is er gelegenheid tot napraten en ontmoeting. Meer informatie over IDAHOT: www.idahot.nl. Het idee van de wake is in 2007 in Italië ontstaan. Inmiddels worden IDAHOBIT-wakes wereldwijd georganiseerd, in tientallen grotere steden, al dan niet in samenwerking met de plaatselijke kerk(en).

Oude Kerk Amsterdam en LKP

De Oude Kerk is een van de twintig wijkkerken van de Protestantse Kerk Amsterdam. Meer info: www.protestantsamsterdam.nl. De Oude Kerk ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station.
Het LKP is de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging. Het LKP brengt ongeveer twintig lokale, regionale en landelijke christelijke LHBT-groepen en –organisaties samen en streeft in kerk en samenleving volledige gelijkwaardigheid na voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Downloads

Persbericht (pdf)

Flyer (jpg)

Stichting Menno Mulder Fonds

De Stichting Menno Mulder Fonds
ondersteunt kleinschalige activiteiten van christelijke LHBT-organisaties
dan wel activiteiten die gericht zijn op de doelgroep van de christelijke LHBT’ers

Naar de website van het Menno Mulder Fonds

Agenda

Geen evenementen