Tom Mikkers schrijft over lied 725: Gij boden rond Gods troon

Het nieuwe liedboek is me eigenlijk nog vreemd. Groot is mijn bewondering voor degenen die dit voor elkaar hebben gekregen. Ik denk dan ook aan het vele werk dat erin is gaan zitten. En probeer maar eens verschillende protestantse kerken op een lijn te krijgen. Dat is niet eenvoudig.

En natuurlijk klinkt er dan kritiek. De beamerversie zou niet deugen; de liederen zouden niet zus of zo zijn. Eerlijk gezegd denk ik dan: wat een onzin. Geef het boek de kans. Er staan zoveel liederen in;  er zit voor elk wat wils bij. Dat is juist het hele concept van het boek. Dat het geen koekoek-eenzang is. Het is toch een enorme prestatie dat kerken met een omvangrijke gezangenbundel komen.

Over mijn favoriete lied kan ik kort zijn. Ik associeer het nieuwe liedboek vooral met de bijeenkomst in Monnickendam in mei dit jaar waar het boek gepresenteerd werd. Het was buitengewoon eervol om namens de remonstranten een exemplaar in ontvangst te mogen nemen. Dat zal ik niet snel vergeten.

Maar nog meer blijft me het allereerste lied bij dat daar in Monnickendam gezongen werd: Gij boden rond God’s troon, gezang 725. De melodie is van de hand van John Darwall. Deze leefde van 1731 tot 1789. Hij schreef "schlagers" voor de Anglicaanse kerk. Meezingers van toen die nog altijd een groot publiek aanspreken. Nog altijd worden er liederen van hem gezongen. Deze wijs werd gemaakt voor psalm 148 en staat ook  bekend als Darwall 148. Dit laatste doet me persoonlijk denken aan de roepnaam van een nieuw model van een sjiek automerk, maar dit terzijde.

Het lied is overigens bekend en geliefd aan de overkant van het Kanaal. Ik had er nog nooit van gehoord maar ik was direct verkocht. In alles resoneert de oorspronkelijke tekst van psalm 148. De psalm waarin God alle lof krijgt en het ene beeld na het ene andere van stal wordt gehaald om die lof kracht bij te zetten. Het jubelen voor God in bombastische taal vind ik eigenlijk niet meer van deze tijd. De overwinning bezingen met trompetgeschal en opgeheven hoofd terwijl de secularisatie heeft toegeslagen kenmerkt zich door een zekere spanning, althans bij mij. De Nederlandse bewerking van de tekst is van Sytze de Vries en hij blijft dicht bij het gejubel van psalm 148.

En wat is nu het aardige? In Monnickendam werkte het. Met een blazersensemble, een volle kerk en koren die nog een tweede stemmetje erdoor heen zingen geeft dit lied je het gevoel alsof de Night of the Proms is begonnen. Het is Land of Hope and Glory maar dan anders.

Wie van drama, groots en meeslepend houdt kan bij dit lied zijn hart ophalen.  Zing het aan het begin van een kerkdienst en de sfeer zit er helemaal in. Zelfs de grootse beelden uit psalm 148 die nogal ver staan van de postmoderne vroomheid  van kerkgangers die voor de eerste keer weer eens voorzichtig om de hoek van de kerkdeur kijken, gaan er dan in als zoete koek.

Tom Mikkers (1969) is theoloog en werkzaam als algemeen secretaris voor de  Remonstrantse Broederschap. Dit Nederlandse kerkgenootschap stelde als eerste kerkgenootschap binnen de Wereldraad van Kerken in 1987 het kerkelijk huwelijk open voor paren van hetzelfde geslacht. In 2010 ontvingen de Remonstranten daarvoor de Bob Angelopenning. Tom Mikkers is auteur van Coming Out Churces ( Meinema 2011). Deze gids bevat een overzicht van kerken waar homo's kunnen trouwen. Vorig jaar verscheen van zijn hand 'Religiestress - hoe je te bevrijden van deze eigentijdse kwelgeest' (Meinema 2012)