Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit

Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging

Derde Nederlandse IDAHOBIT-wake met European Queer Muslim Network

17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT). Al enige jaren is de IDAHOBIT-wake in tientallen steden in Europa en Zuid-Amerika een bekend begrip. Op zondag 22 mei organiseren de Oude Kerk en de Oranjekerk in Amsterdam in samenwerking met de Stichting LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, de derde IDAHOT-wake in Nederland. Ook een vertegenwoordiger van het European Queer Muslim Network zal spreken.

Geweld tegen LHBT-mensen gedenken

Het christelijke LHBT-initiatief Progetto Gionata uit Italië geeft ieder jaar een aanzet tot het organiseren van een wake. De bedoeling van de wake is vanuit de kerk en in samenwerking met al dan niet christelijke LHBT-organisaties stil te staan bij het geweld waaronder lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) wereldwijd te lijden hebben, fysiek en verbaal, openlijk en subtiel. 

European Queer Muslim Network

De kern van de IDAHOBIT-wake wordt gevormd door getuigenissen van LHBTs die bij wat zij in hun eigen leven hebben meegemaakt woorden van wanhoop en hoop uitspreken. Nassr Eddine Gabriel Errami (30 jaar, Frankrijk) is een queer moslim en lid van het European Queer Muslim Network.  Hij zal tijdens de wake zijn getuigenis afleggen. Op initiatief van de Nederlandse stichting Maruf, de steun van COC Nederland en het ministerie van OCW kunnen Europese queer moslims bij elkaar komen, ervaringen en kennis uitwisselen en een sterke queer moslim beweging vormen. Dit heeft een ongekende meerwaarde voor queer moslims in Europa, maar ook ver daarbuiten.

IDAHOBIT-wake

De IDAHOBIT-wake vindt plaats op zondag 22 mei 2016 om 18.00 uur uur in de Oude Kerk in Amsterdam, Oudekerksplein 4. De getuigenissen in de wake worden afgelegd door Esther van Vliet (medewerker EO) en Nassr Eddine Gabriel Errami (European Queer Muslim Network). Een voor de gelegenheid samengesteld koor onder leiding van cantor Christiaan Winter (Oude Kerk) en organist Dirk Visser (Oude Kerk) verzorgen de muzikale omlijsting.  Voorgangers  zijn Jantine Heuvelink (predikant Oranjekerk, Amsterdam) en Wielie Elhorst (predikant in algemene dienst Protestantse Kerk in Nederland). De wake is toegankelijk voor iedereen en duurt ongeveer een uur. Na afloop van de wake is er gelegenheid tot napraten en ontmoeting. Er wordt na de wake onder andere gecollecteerd voor het Pride Fonds van Amnesty International en COC Nederland. Meer informatie over IDAHOT: www.idahot.nl

Oranjekerk Amsterdam, Oude Kerk Amsterdam en LKP

De Oranjekerk en de Oude Kerk zijn twee van de twintig wijkkerken van de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor meer informatie zie www.protestantsamsterdam.nl.  De Oude Kerk ligt op loopafstand van Amsterdam Centraal Station.

Het LKP is de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging. Het LKP brengt ongeveer twintig lokale, regionale en landelijke christelijke LHBT-groepen en –organisaties samen en streeft in kerk en samenleving volledige gelijkwaardigheid na voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Website: www.lkp-web.nl

Klik hier voor de flyer van de IDAHOBIT-wake 2016

Stichting Menno Mulder Fonds

De Stichting Menno Mulder Fonds
ondersteunt kleinschalige activiteiten van christelijke LHBT-organisaties
dan wel activiteiten die gericht zijn op de doelgroep van de christelijke LHBT’ers

Naar de website van het Menno Mulder Fonds

Agenda

Geen evenementen