Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit

Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging

EuroPride opent met religieuze viering. Speciale gast: Krzysztof Charamsa

Op zaterdag 23 juli a.s. opent EuroPride met een religieuze viering. De organisatie van de viering nodigde Krysztof Charamsa uit om te spreken. Charamsa kwam in oktober 2015 als priester met zijn partner uit voor zijn homoseksualiteit. Hij deed zijn onthulling in het Vaticaan. Hij werd onmiddellijk van al zijn taken ontheven. Tijdens de viering zal hij spreken over wat vrijheid voor hem betekent.

Religieuze viering als opening EuroPride

De Protestantse Kerk Amsterdam, het LKP - de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging en het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen hebben de handen ineengeslagen voor een unieke viering in het Openluchttheater in het Vondelpark in Amsterdam. Wielie Elhorst, LHBT-predikant (Protestantse Kerk Amsterdam) en co-voorzitter van het Europees Forum: 'Het Europees Forum wil graag zinvol present zijn tijdens EuroPrides. Vorig jaar deden we dat door mee te lopen in de EuroPride demonstratie in Riga, Letland, en door middel van een kerkdienst, in de enige kerk in Riga waar wij welkom waren. Dit jaar zijn we opnieuw present met een viering en lopen we mee in de Pride Walk.' Het thema van de EuroPride 'Join our Freedom' staat centraal. Elhorst: 'Over je vrijheid vinden of zelfs veroveren weten (religieuze) LHBTs mee te praten. Dat doen we ook in de viering, op een theatrale manier, waarbij we de bezoekers actief betrekken.'

Krzysztof Charamsa: ex-priester

Speciale gast is Krzysztof Charamsa. Charamsa was tot oktober 2015 actief priester in de Rooms-Katholieke Kerk. Hij werkte in Rome voor de Congregatie voor de Geloofsleer, een van de belangrijkste instituten van deze kerk. Tijdens de tweede zitting van de zogenaamde Familiesynode besloot hij, met zijn partner, uit de kast te komen. Het kostte hem zijn positie in het Vaticaan. Hij woont nu in Barcelona bij zijn partner. Charamsa is graag aanwezig tijdens EuroPride om zijn verhaal te vertellen en te delen hoe hij zijn persoonlijke en religieuze vrijheid herwonnen heeft. Charamsa: "I am a gay priest and I am happy to say that I am a gay priest. I lost my work in the Vatican, in university, but I think I found my courage, my liberty, my dignity."

Viering

De viering in het Openluchttheater in het Vondelpark op zaterdag 23 juli a.s. begint om 11.00 uur en duurt een uur. Productie: Ferdinand Borger (Tradere). M.m.v. ZO! Gospel Choir en Drum4Fun. Iedereen is van harte welkom. De viering is gratis toegankelijk.

Europees Forum

Het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen is opgericht in Parijs in 1982 en telt sinds mei 2016 meer dan vijftig lidgroepen in meer dan twintig Europese landen. Het Europees Forum zet zich zowel in en om de kerken als in de politieke arena in voor een gelijkwaardige positie van LHBT’s. Seksuele oriëntatie en genderidentiteit mogen in kerk en samenleving geen grond zijn voor het maken van ongeoorloofd onderscheid. Website: www.euroforumlgbtchristians.eu.

LKP – landelijk koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging (in Nederland)

De Stichting LKP (opgericht in 1987) streeft naar een volwaardige plaats voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender vrouwen en mannen in de samenleving, in het bijzonder in de kerken. Het LKP is een koepelorganisatie van verschillende groepen in het land, waardoor werkzaamheden gecoördineerd worden en gesprekken met de (kerkelijke) overheid (nationaal en internationaal) worden gevoerd. Website: www.lkp-web.nl.

Protestantse Kerk Amsterdam

De Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) wil Gods liefde gestalte geven in de stad. De kerk wil denken en handelen vanuit gelijkwaardigheid van mensen, ongeacht hun seksuele oriëntatie. De Protestantse Kerk Amsterdam verheugt zich erover dat veel homo’s en lesbiennes actief zijn in de kerk: als predikant, bestuurder en kerklid. Al meer dan twintig jaar zegent de Protestantse Kerk Amsterdam levensverbintenissen tussen mannen en tussen vrouwen. Website: www.protestantsamsterdam.nl.

LHBT staat voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender

Stichting Menno Mulder Fonds

De Stichting Menno Mulder Fonds
ondersteunt kleinschalige activiteiten van christelijke LHBT-organisaties
dan wel activiteiten die gericht zijn op de doelgroep van de christelijke LHBT’ers

Naar de website van het Menno Mulder Fonds

Agenda

Geen evenementen