Persbericht Gay Pride Kerkdienst 2013

Behoefte aan Roze Vieringen groeit

In 1988, 25 jaar geleden, werd de eerste roze viering georganiseerd, in Utrecht. Nog in dezelfde week vond de eerste roze viering op Roze Zaterdag plaats, in Haarlem. Dit jaar wordt voor de vierde keer tijdens de Gay Pride week de Gay Pride Kerkdienst georganiseerd, één van de acht nieuwe roze vieringen die er in de afgelopen tijd bij zijn gekomen. Wielie Elhorst, voorzitter van het LKP, de Landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging: “Kennelijk is er onder LHBT’ers een groeiende behoefte aan een vertrouwde en veilige plek om te vieren: om verhaal te doen en op verhaal te komen.”

25 jaar inclusieve roze vieringen

De Utrechtse studentenpredikante Anna Wies Rypkema was de eerste die in 1988 in de Janskerk een roze viering organiseerde, op de zondag vóór de Roze Zaterdag. Een traditie werd geboren, direct ook opgepakt door de organisatie van de Roze Zaterdag die datzelfde jaar ook met een roze viering kwam. Heleen de Boer, vice-voorzitter van het LKP en verantwoordelijk voor deze vieringen: “Ieder jaar weer is er een lokale groep enthousiaste mensen die aan de slag gaat en een viering neerzet die steevast 700 tot 800 mensen trekt. Voor sommige mensen is de viering op Roze Zaterdag de enige kerkdienst die ze in een jaar bezoeken.” Na een periode waarin een aantal roze vieringen verdwenen, lijkt er met acht nieuwe initiatieven in korte tijd een opleving gaande. De Boer: “Het aardige is dat veel vieringen een heel eigen karakter hebben, van breed-oecumenisch, tot meer ‘evangelical’, van klein en ingetogen tot groot en uitbundig. Gemeen heeft iedere variant dat het laat zien hoe er inclusief, dat is: gechikt voor iedereen, kan worden gevierd.”

Reflecteren in de Gay Pride Kerkdienst

In 2010 is de Gay Pride Kerkdienst ontstaan, uit een samenwerking tussen de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) en het LKP. Ds. Julia van Rijn, scriba (stedelijk secretaris) van de PKA, en dit jaar betrokken bij de voorbereiding van de Gay Pride Kerkdienst: “De Protestantse Kerk Amsterdam wil Gods liefde gestalte geven in de stad. Het is voor ons zonneklaar dat daar bij hoort dat we ons willen verbinden aan de Gay Pride door een Gay Pride Kerkdienst.” Het thema van de dienst is hetzelfde als van de Gay Pride: ‘Reflect’. Ds. Ferdinand Borger, voorganger dit jaar: “Tijdens de dienst hebben we de gelegenheid om in de spiegel te kijken. Is dit de samenleving die we willen? Heeft diversiteit slechts een gedoogstatus of kunnen we verder komen? ‘Reflect’ is de oproep om elkaar opnieuw in de ogen te kijken.” Aan de dienst die op 4 augustus om 12.30 uur plaatsvindt in de Keizersgrachtkerk, wordt verder medewerking verleend door: Sipke Jan Bousema (column), Monique Samuel (Bijbellezingen) en Sjors van der Panne (zang). De opbrengst van de collecte gaat naar het Pride Fonds dat bijdraagt aan ‘Strijders voor de Liefde’, een LHBT-campagne van Sipke Jan Bousema.

Organisatie Gay Pride Kerkdienst

De verantwoordelijkheid voor de Gay Pride Kerkdienst wordt gezamenlijk gedragen door: Protestantse Kerk Amsterdam, LKP – Landelijke Koepelorganisatie christelijke LHBT-beweging, Keizersgrachtkerkgemeente en CHJC – Vereniging van christelijke homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

(Bron: Persbericht LKP/CHJC/Protestantse Kerk Amsterdam/Keizersgrachtkerkgemeente 29 juli 2013) 

LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender.