Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit

Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging

Oranjekerk Amsterdam en LKP organiseren eerste IDAHOT-wake

17 mei is de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT). Al enige jaren is de IDAHOT-wake in tientallen steden in Europa een bekend begrip. Op zaterdag 17 mei organiseert de Oranjekerk in Amsterdam in samenwerking met de Stichting LKP, de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, de eerste IDAHOT-wake in Nederland.  

Geweld tegen LHBT-mensen gedenken

Het christelijke LHBT-initiatief Progetto Gionata uit Italië geeft ieder jaar een aanzet tot het organiseren van een wake. De bedoeling van de wake is vanuit de kerk en in samenwerking met al dan niet christelijke LHBT-organisaties stil te staan bij het geweld waaronder lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) wereldwijd  te lijden hebben, fysiek en verbaal, openlijk en subtiel. Jantine Heuvelink, predikant van de Oranjekerk: “Toen vanuit het LKP de vraag kwam of de Oranjekerk de plek zou kunnen zijn om een IDAHOT-wake te organiseren, hoefde ik niet lang na te denken. Van harte willen wij  op de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie ruimte bieden om samen stil te staan bij het wereldwijde geweld tegen LHBT-mensen. Ook willen we het verlangen en de hoop delen dat het anders kan. Dat we als eerste in Nederland een IDAHOT-wake mogen verzorgen vervult ons met gepaste trots.” 

Gedenken en financiële ondersteuning hard nodig

De wake in de Oranjekerk bestaat uit liederen, gebeden, een lezing uit de Bijbel en getuigenissen van LHBT-mensen. Moses Loveroy Walusimbi, lid van de organisatie Uganda Gay on Move is één van hen. Moses: “Ik ben ontzettend dankbaar dat er een kerk is waar ik mijn verhaal kan delen. In Uganda, waar ik vandaan kom, ben ik mijn leven niet zeker, en is de kerk eerder een bedreiging dan een vrije ruimte of een vluchtheuvel waar LHBT-mensen terecht kunnen.” De wake sluit af met een collecte voor het Pride Fonds, een initiatief van COC Nederland en Amnesty International. Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland, zal het nut van dit initiatief toelichten, dat vervolgde LHBT-mensen in onder andere Afrika ter plekke ondersteunt.

Liturgische handreiking 

De Oranjekerk hoopt van harte dat het niet bij deze ene wake zal blijven en dat andere (lokale) kerken in Nederland het initiatief zullen overnemen. Ds. Wielie Elhorst, mede-initiatiefnemer namens het LKP en zelf lid van de Oranjekerk: “Voor kerken met interesse hebben we een eenvoudige digitale liturgische handreiking samengesteld. We hopen van harte dat kerken zich geroepen voelen het verhaal van LHBT-mensen te vertellen, dat ze van deze nood willen weten  én dat ze zich willen laten inspireren door de hoop en de onverzettelijkheid van deze mensen, die kleur geeft aan de goede boodschap van het Evangelie.” De handreiking geeft ideeën voor de invulling van de orde van dienst op zondag 18 mei. U kunt de handreiking (pdf) hier downloaden.

IDAHOT-wake

De IDAHOT-wake vindt plaats op zaterdag 17 mei om 20.30 uur in de Oranjekerk in Amsterdam, Tweede Van der Helststraat 1-3. De cantorij van de Oranjekerkgemeente onder leiding van Annemart Franken, organist Jos van der Bijl en predikanten Jantine Heuvelink en Wielie Elhorst verlenen hun medewerking aan de wake. De wake is toegankelijk voor iedereen en duurt ongeveer een uur. Na afloop van de wake is er gelegenheid tot napraten en ontmoeting in de inloopruimte van de Oranjekerk. Bekijk de flyer van de IDAHOT-wake.

Oranjekerk Amsterdam en LKP

De Oranjekerk staat in het hart van de Pijp in Amsterdam. Het is een wijkgemeente van de Protestantse Kerk Amsterdam. De Oranjekerk is een levendige kerk, waar iedereen een steentje aan bijdraagt. Er is ruimte voor vernieuwing, zonder het verleden af te schrijven.  De Oranjekerk is betrokken bij haar mensen, bij de buurt en bij iedereen die dichtbij of ver weg hulp of aandacht nodig heeft. 

Het LKP is de koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging. Het LKP brengt ongeveer twintig lokale, regionale en landelijke christelijke LHBT-groepen en –organisaties samen en streeft in kerk en samenleving volledige gelijkwaardigheid na voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.  

Stichting Menno Mulder Fonds

De Stichting Menno Mulder Fonds
ondersteunt kleinschalige activiteiten van christelijke LHBT-organisaties
dan wel activiteiten die gericht zijn op de doelgroep van de christelijke LHBT’ers

Naar de website van het Menno Mulder Fonds

Agenda

Geen evenementen